Çağdaş Sözlük

belagat ~ بلاغت

Mükemmel Osmanlı Lugatı - belagat ~ بلاغت maddesi. Sayfa: 151 - Sira: 15

Mükemmel Osmanlı Lugatı - Ali Nazima ve Faik Reşad Sözlüğü; belagat maddesi. osmanlıcada belagat ne demek, belagat anlamı manası, belagat osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte belagat hakkında bilgi. Arapça belagat ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada belagat anlamı

Mükemmel Osmanlı Lugatı - بلاغت belagat ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

belagat ~ بلاغت güncel sözlüklerde anlamı:

BELaGAT ::: Hitâbettiği kimselere göre uygun, tam yerinde, düzgün ve hakikatlı güzel söz söyleme san'atı. Muktezâ-yı hâle mutâbık söz söylemek. * Belâgat, hem düzgün, hem yerinde söz söylemeyi öğreten ilmin de adı olur. Ve maani, beyan, bedi' diye üç kısma ayrılır. Bu gün Edebiyat denilen bilgiye, ilm-i belâğat denilir. (Edb. L.)(Arkadaş! Kelâmların hüsnünü artıran ve güzelliğini fazlaca parlatan belâgatın esaslarından biri de şudur ki: Bir havuzu doldurmak için etrafından süzülen sular gibi, beliğ kelâmlarda da zikredilen kelimelerin, kayıtların, hey'etlerin tamamen o kelâmın takib ettiği esas maksada nâzır olmakla onun takviyesine hizmet etmeleri, belâgat mezhebinde lâzımdır.... Belâgat, muktezâ-yı hâle mutabakattan ibarettir. Kur'anın muhatabları, muhtelif asırlarda mütefavit tabakalardır. Bu tabakalara mürâaten, muhavere ve mükâlemeyi o asırlara teşmil etmek üzere, çok yerlerde ta'mim için hazf yapıyor; çok yerlerde, nazm-ı kelâmı mutlak bırakıyor ki; ehl-i belâgat ve ulûm-u Arabiyece güzel görünen vecihler, ihtimâller çoğalsın ki, her asırda her tabaka, fehimlerine göre hissesini alsın. İ.İ.)

belagat ::: (a. i.) : 1) iyi, güzel, pürüssüz söz söyleme, uzdillilik. 2) ed. sözün düzgün, kusursuz, yerinde ve adamına göre söylenmesini öğreten ilmin adı. (bkz. : beyân).

belâgat ::: sözün güzel ve yerinde söylenmesi, bunu öğreten ilim.

BELaGAT ::: Kur'ân-ı kerîm gibi ilâhî belâgat ve îcâza (az sözle çok mânâ ifâde etme özelliğine) sâhip bir kitap, yalnız Türkçeye değil, hiç bir dile hakkıyla çevrilemez. (H. Hüsnü Erdem)

Kur'ân-ı kerîmin aslındaki îcâz ve belâgatini muhâfaza ederek tercüme etmek mümkün değildir. Fakat meâl (geniş açıklamalı) olarak tercümesi mümkündür. (H. Hüsnü Erdem)

2.Sözün düzgün, kusursuz ve yerinde söylenmesini öğreten edebî ilmin adı.

Belâgat ::: Düzgün ve yerinde söz söyleme sanatı. Sözün düzgün, açık, anlaşılır, güzel olmasını, söyleme nedeniyle, söylenene göre düzenlenmesini öğreten bir bilimdir.

belâgat ::: kusursuz söz söyleme

belâgât ::: güzel söz öyleme sanatı , iyi konuşma , sözle inandırma yeteneği ve sanatı , uzdillik

belâgat ::: ‬kusursuz söz söyleme

belagat ::: (a. i.) 1) iyi, güzel, pürüssüz söz söyleme, uzdillilik. 2) ed. sözün düzgün, kusursuz, yerinde ve adamına göre söylenmesini öğreten ilmin adı. (bkz. : beyân).

Belagat ::: Iyi konuşma; sözle inandırma yeteneği; söz sanatlarını inceleyen bilgi dalı

Belagat ::: İyi konuşma; sözle inandırma yeteneği; söz sanatlarını inceleyen bilgi dalı

belagat :::

iyi konuşma; sözle inandırma yeteneği; söz sanatlarını inceleyen bilim dalı

BELÂGAT :::

Hitâbettiği kimselere göre uygun, tam yerinde, düzgün ve hakikatlı güzel söz söyleme san'atı. Muktezâ-yı hâle mutâbık söz söylemek. * Belâgat, hem düzgün, hem yerinde söz söylemeyi öğreten ilmin de adı olur. Ve maani, beyan, bedi' diye üç kısma ayrılır. Bu gün Edebiyat denilen bilgiye, ilm-i belâğat denilir. (Edb. L.)(Arkadaş! Kelâmların hüsnünü artıran ve güzelliğini fazlaca parlatan belâgatın esaslarından biri de şudur ki: Bir havuzu doldurmak için etrafından süzülen sular gibi, beliğ kelâmlarda da zikre