istiva ~ استواء
Mükemmel Osmanlı Lugatı - istiva ~ استواء maddesi. Sayfa: 52 - Sira: 12
Mükemmel Osmanlı Lugatı - Ali Nazima ve Faik Reşad Sözlüğü; istiva maddesi. osmanlıcada istiva ne demek, istiva anlamı manası, istiva osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte istiva hakkında bilgi. Arapça istiva ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada istiva anlamı
Mükemmel Osmanlı Lugatı - استواء istiva ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
istiva ~ استواء güncel sözlüklerde anlamı:
iSTiVA ::: Müsavi oluş. Temasül. * İ'tidal, istikamet ve karar. * Kemalin sâbit olması. * Kaba kuşluk zamanı. * Yükselmek, yüksek olmak. Üstün olmak. * İstila eylemek.
istiva' ::: (a. i.) : 1) müsâvî olma, denk olma. 2) düz olma, düzlük. 3) kaplama, örtme, (bkz. : istîlâ). 4) ortada ve tam bir derecede bulunma.
istivâ-yi sinn ::: tam erkek olma, kırk yaşına gelme.
istivâ ::: düzelme, güneşin tepeye gelmesi.
iSTiVa ::: Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:
Sonra Rabbiniz arş üzerine istiva etti. (A'râf sûresi: 54)
Selef-i sâlihîn, müteşâbih âyet-i kerîmelerin mânâlarını Allahü teâlâya havâle etmişlerdir. Nitekim birisi gelip, Mâlik bin Enes'e radıyallahü anh Allahü teâlânın istivâsı hakkında sorunca, başını eğdi bir müddet sonra onda ter görüldü ve: "İstivâ ma'lûmdur, bilinir. Keyfiyyeti (nasıl olduğu) meçhûldür, bilinmez. Ona îmân etmek gerekir. Ondan sormak bid'attir, dalâlettir, sapıklıktır. Zannediyorum sen bid'at ehlisin" dedi ve emrederek o şahsı oradan sürdürdü. Fakat sonra gelen Ehl-i sünnet âlimleri, zamanlarındaki bid'at fırkalarının böyle âyet-i kerîmeleri yanlış açıklamalarına cevab vermek zarûreti ortaya çıkınca böyle âyet-i kerîmeleri te'vîl etme, açıklama ihtiyâcını duydular. Dînin esaslarına uygun olarak açıkladılar. Meselâ, lugat mânâsı el demek olan yed kelimesini Allahü teâlânın kudreti, yüz mânâsına gelen vech lafzını (sözünü) Allahü teâlânın zâtı diye te'vîl ettikleri (açıkladıkları) gibi, istivâyı da Allahü teâlânın hâkimiyeti gibi uygun bir mânâ ile te'vîl ettiler, açıkladılar. Çünkü Allahü teâlâ, bir mekânda bulunmaktan, orada yerleşmekten münezzehdir, yücedir. (İbn-i Halîfe Alîvî)
İstiva :::
- Birden çok şeyin birbirine eşit ve denk olması.
istivâ ::: düzlük , eşitlik
istivâ ::: eşitlik
istivâ ::: düzlük
İSTİVA :::